luni, 11 aprilie 2011

Baia – din teren de luptă în teren de joacă!




Calea către sfinţenie trece prin curăţenie, spune o vorbă. Dar cu siguranţă că nu au fost mulţi copii informaţi despre acest lucru. Unii dintre ei urăsc cu desăvîrşire să facă baie. Alţii sunt reticenţi şi cînd vine vorba să se spele cu apă pe faţă sau pe păr, iar unii dintre ei consideră baia ca pe un moment oportun pentru a-şi testa independenţa. Oricare ar fi situaţia, copii trebuie spălaţi în mod regulat, indiferent care ar fi poziţia lor vis-a vis de baie. În cele ce urmează sunt prezentate câteva trucuri pentru a face această experienţă mai plăcută sau mai acceptabilă pentru copilul dumneavoastră. Puteţi încerca diversele opţiuni, unele vor funcţiona în cazul celui mic, iar altele nu, dar puteţi alege acele acţiuni care i se potrivesc.

Cum pregătin terenul...

  • Asiguraţi-vă că apa nu este fierbinte, mai bine este mai rece decât să ardă. Lăsaţi copilul să o testeze înainte de a-l spăla.
  • Învăţaţi copilul cum să închidă sau să deschida robinetul (puneţi accentul că poate face asta doar în prezenţa unui adult) şi lăsaţi-l să facă baie aşa cum vrea el. Tuturor le place să deţină controlul.
  • Achiziţionaţi o gamă largă de jucării pentru baie, prefelabil împreună cu copilul tău: prosoape şi lavete amuzante, răţuşte din plastic, bărcuţe şi peştişori. Vopselele şi creioanele pentru baie sunt în topul preferinţelor pentru mulţi copii.
  • Variaţi ora la care face baie copilul pentru a ieşi puţin din rutină: de exemplu, la ora 10 într-o zi ploioasă de sâmbătă, la ora 14 într-o zi călduroasă de vară. Pentru copil este foarte amuzant să faci ceva în afara programului, mai ales dacă accentuaţi faptul că nu mai sunt copii care fac baie la ora aia.
  • Folosiţi cuvântul ”înot” în loc de baie. Umpleţi cada cu apă multă. Dăţi-i copilului nişte ochelari de scanfadru şi aripioare gonflabile. Învăţaţi-l să facă baloane, să dea din mâini şi din picioare şi să facă pluta.
  • Rugaţi copilul să vă ajute să îmbăiaţi o păpusă/jucărie. Puneţi-l să pregătească jucăria pentru baie, un prosop şi nişte pijamale cu care să o îmbrace. Cereţi-i să verifice dacă temperatura apei este potrivită şi să-i arate jucăriei că nu trebuie să se teama de apă.
  • Baia cu spumă este mai distractivă decât una fără. Este recomndabil să aveţi în baie un tub pentru făcut baloane. Distracţia este garantată!

Trucuri rapide

· ”Vrei să faci baie sau duş?”

· ”Vrei să te speli tu pe corp sau vrei să te spăl eu?”

· ”Vrei să te şterg cu prosopul roşu sau cu cel în formă de buburuză”?

· ”Vrei să faci o baie cu spumă sau cu apă şi atât, că să poţi să înoţi”?

· Totul va fi şi mai amuzant dacă ne folosim de cântecele. De exemplu: "Păianjenul curios/A coborât pe picior în jos/ Să dăm cu apă să clătim/ Şi cu săpun şi apoi să zâmbim/ Paianjenul curios vrea să ne bălăcim." (repetaţi cântecelul şi pentru celelate părţi ale coprului).



Bibliografie:

Borgenicht, D; Grace, J – ”Cum să-ți duci copilul de nas”, Editura House of Guides, Bucureşti, 2009


Psih. Carmen Vieru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu